Finemal Oy:n uunimiehen otsalla helmeilee hiki. Kesäpäivänä 820-asteisen uunin vieressä tarkenee, ja työ on fyysisesti raskasta. Metalliesineitä nostellessa kädet nousevat yli 90 asteen kulman, mikä rasittaa hartioita. Sama tilanne on myös ruiskumaalareiden puolella. Työntekijät pyysivätkin, voitaisiinko yrityksessä kokeilla ulkoisen tukirangan eli eksoskeletonin käyttöä.
Järvenpääläinen Finemal keskittyy terästuotteiden emalipinnoittamiseen. Osaamista on kertynyt jo yli sadan vuoden ajalta, mutta erillisenä yrityksenä kalustevalmistaja Temal Oy:stä on toimittu parin vuoden ajan. Teräsaihiot tulevat Finemalille alihankinnasta ja pohjatöiden jälkeen ne ruiskutetaan pohja- ja pintaemalilla uuneissa tehtävien polttojen välissä.
Tuotannonjohtaja Jarkko Salo kertoo, että yrityksellä on ollut WIMMA-hankkeen kautta eksoskeleton kuukauden mittaisessa kokeilussa. ”Kyllähän tämä on ollut positiivinen kokemus. Tässä me näemme, miten eksoskeletonia oikeasti käytetään.”
Alun perin tukirankakysely tuli työntekijöiden puolelta. Finemalin ruiskumaalarin työ poikkeaa tavanomaisesta siinä, että siihen ei kuulu suojaamista ja teippaamista vaan tehdään kuusi tai seitsemän tuntia pelkkää ruiskutusta. Yksi ihminen ruiskuttaa päivässä lähemmäs 150 kappaletta.
”Ruiskumaalarilla on molemmat olkapäät leikattu rasitusvammojen takia. Uunimies siirtää ruiskutuslinjasta kappaleet uunilinjalle, ja siinä tulee paljon nostoja. Hän on käyttänyt eksoskeletonia täydet päivät. Ruiskumaalari taas kertoi, että eksoskeleton auttoi ruiskun pitämisessä ylhäällä ja vie rasitetta kädestä.” Eksoskeletonin käyttö on ennaltaehkäisevää. ”Työ on todella fyysistä, ja jos sitä jotenkin pystyy fiksusti keventämään, jää voimia vielä kotiinkin. Sairaslomia ajatellen on hienoa, etteivät olkapäät ole koko ajan kipeänä tai tule rannetulehduksia.”
Samalla eksoskeleton kerää tietoa liikkeistä ja työasennoista. Mittaroinnista selviää, missä asennossa käsi on ja kuinka pitkään se pysyy ylhäällä. ”Aina kun käsi menee yli 90 asteen, liike rasittaa hartioita ja niskaa huomattavasti enemmän. Eksoskeleton kerää kaiken datan talteen, ja tiedämme, kuinka paljon käsi on rasituksessa nostoissa.” Eksoskeletonin toimittanut yritys EXOFinland Oy on myös tehnyt kyselyitä Finemalilla laitetta kokeilleille. Data on tärkeää tuotekehitystä ajatellen.
Lujalla emalilla on kysyntää
Uudisrakentamisen ja remontoinnin buumi näkyy Finemalin tilauskannassa. Emalipinnoite on kotonaan vaativissa olosuhteissa, joissa esineet altistuvat kosteudelle ja sääoloille. Emalipinnoitteella teräsrungolle saadaan korroosion- ja iskunkestävyys. Esineiden keveys on etu esimerkiksi posliiniin verrattuna. Lasipinta hylkii bakteereja, ja sitä voidaan puhdistaa liuottimilla. Ominaisuuksiensa vuoksi emalia käytetään niin sairaaloissa, julkisissa vessoissa kuin tukholmalaisten metroasemien seinissä. Pintaa voidaan lisäksi koristella isoillakin siirtokuvilla, jotka jäävät suojaan lasitteen alle.
Kysytään lopuksi eksoskeletonia kokeilleelta uunimieheltä Martti Leskelältä vaikutelmia ulkoisesta tukirangasta: ”Kyllä tämä auttaa nostamiseen. Ei ole päivän päätteeksi olkapäät kipeät. Normaalisti jomottaa, mutta kun tätä käyttää, ei ole mitään ongelmia. Välillä tuntuu liiankin kevyeltä ja on vähän terminaattorifiilis”, Martti kertoo.